Unge fortolker Michael Strunge

Unge skal læse digte… fra 80’erne… og derefter fortolke og videreudvikle dem... Det lyder umiddelbart ikke som en nem opgave, men det var ikke desto mindre det, som USKIK havde sat sig for, og det lykkedes. Den 8. september var Ishøj bibliotek vært for kunstudstillingen: ”Bevæbnet med vinger”, hvor fem unge præsenterede en digtoplæsning af deres egne digte, og kunstværker, som de havde produceret med inspiration fra udstillingens tema: Michael Strunge.

Udstillingen var initieret fordi 2017 er 30-året for digteren Michael Strunges død. Kurator på udstillingen og forfatter Thomas Lagermand Ludme, havde i samarbejde med Hillerød bibliotek skabt projektet, der bød på forskelligartet kunst af en række velrenommerede kunstnere. Da udstillingen skulle besøge Ishøj bibliotek arbejdede USKIK og biblioteket sammen og gav fem unge mulighed for at videreudvikle på Strunges kunst, og indgå i udstillingen på lige fod med de øvrige kunstnere.

I USKIK er samskabelse med unge i fokus, og der arbejdes med det i alle deres projekter. I forbindelse med udstillingen, havde USKIK arrangeret, at fem unge kunne deltage i en workshop hvor de fik inspiration og feedback fra Thomas Lagermand Ludme, som selv har en særlig kærlighed til Strunges digte.

Den kunst, som de unge selv havde udviklet viste sig at være meget alsidig. En havde valgt at lave en tegneserie, mens en anden havde valgt at arbejde med origami i sit værk. Fælles for alle kunstværkerne var fokus på det dystre og på melankolien, som Strunge også arbejdede med. Det var tydeligt at se, at de unge var gået ind i projektet med hele hjertet. Deres værker var så kunstnerisk professionelt udført, at de indgik i en umiddelbar symbiose med de øvrige kunstneres værker. Rosen af værkerne kom ikke kun fra kurator, der gav udtryk for at han var dybt imponeret, men også fra publikum.

Mathilde Stein Nielsen var en af de fem unge, der havde deltaget i workshoppen. Udstillingen var Mathildes første, og selvom hun tidligere havde arbejdet med kunst, havde hun ikke prøvet at udstillet noget, før nu. For hende, havde det været en virkelig god oplevelse at deltage i projektet, og hun havde fået blod på tanden til at lave mere kunst:

”Vi fik nogle rammer fra Thomas og biblioteket, og det har været en vildt fed måde at arbejde på, hvor vi har fået meget frihed, opmuntring og input. Thomas var også god til at give os ros og konstruktiv feedback. Det er sejt at arbejde sammen med en, der har en stor plads i programmet. Det giver også et virkelig fedt drive, at kunne få lov at bidrage til noget der er så fedt. Det vil jer gerne gøre noget mere af!"

USKIK fortsætter med at udvikle samskabelsesprojekter for unge, og næste projekt er temadagen: ”Unge Tager Ordet”, der vil blive afholdt d. 27. september i Helsingør. Få mere information på
facebook.

Tags:

Emilie Junget september 19, 2017 03:59 pm
Musik og viden krydser kommunegrænserne med Musikkens Afkroge God politisk dialog om kulturaftalerne